16 ℃

ONDERZOEK: Coronavirus bereid om een uitzondering te maken voor demonstranten

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Goed nieuws voor de duizenden demonstranten die maandagmiddag in Amsterdam demonstreerden tegen racistisch politiegeweld en de dood van George Floyd. Het coronavirus zal hen niet treffen. Dat blijkt uit klinisch onderzoek in het laboratorium van het UMC Meppel.

Maandagmiddag was op de Dam in Amsterdam een massale demonstratie tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Veel mensen vrezen dat de demonstratie een nieuwe brandhaard voor het coronavirus is, maar uit onderzoek blijkt die vrees onterecht. Het virus grijpt weliswaar lukraak om zich heen, maar maakt een uitzondering voor de deelnemers van belangrijke demonstraties.

“Het coronavirus lijkt de demonstraties tegen racisme te steunen. Als je staat te demonstreren, dan ben je tijdelijk immuun. En dat geldt ook voor alle mensen waarmee je daarna in contact komt. Het virus heeft zelf namelijk ook een bloedhekel aan racisme”, aldus viroloog Eric Stammelhuis.

“Het is inderdaad niet verstandig om met duizenden mensen tegelijk hutjemutje bij elkaar te gaan staan, behalve als je demonstreert voor een goede zaak”, zegt de viroloog. “Het coronavirus mag geen reden zijn om niet met z’n allen te gaan demonstreren tegen racisme. Dat is té belangrijk. Het virus snapt dat best hoor. Het coronavirus is wreed, maar niet onredelijk.”

 
Deel dit artikel: