19 ℃

Onderwijskundige wil strengere toelatingseisen in basisonderwijs

In het basisonderwijs zou sprake zijn van een groot tekort aan leerkrachten. “Onzin”, vindt onderwijskundige Arie Duinmeyer. “Er zijn leerkrachten genoeg, men is alleen veel te soepel geweest met het aannemen van leerlingen.” Hij pleit dan ook voor een strenge toelatingsprocedure.

Foto: ESB Professional / Straight 8 Photography / Shutterstock.com

“Die kleuters denken er veel te makkelijk over”, aldus Duinmeyer. “Ze worden vier jaar en vinden het dan vanzelfsprekend dat ze zo maar naar school kunnen. Kinderen zouden zich af moeten vragen: ‘ben ik er echt wel aan toe? Heb ik mij terdege voorbereid op deze stap?”

“Je gelooft het niet”, zegt Duinmeyer, “maar onlangs meldde zo’n kind zich aan bij een basisschool terwijl hij niet eens een portfolio kon overleggen met relevante informatie, zoals een positief advies van de peuterklas en oefeningen waaruit blijkt dat hij echt wil leren lezen en rekenen. Als je die kleine gelukszoekers steeds maar weer toelaat tot je school, kun je toch moeilijk blijven volhouden dat het misgaat door een gebrek aan leerkrachten.”

 
Deel dit artikel: