11 ℃

Omwonenden teleurgesteld: Rook van Tata Steel blijkt helemaal niet zo goed voor de gezondheid

Omwonenden teleurgesteld: Rook van Tata Steel blijkt helemaal niet zo goed voor de gezondheid
Foto: 365 Focus Photography / Shutterstock.com

IJMUIDEN - Wonen naast Tata Steel blijkt helemaal niet zo goed voor de gezondheid als tot nu toe werd gedacht. Dat staat in een rapport van Instituut Slingenberg. Het instituut volgde vijftien omwonenden van de staalfabriek. Het blijkt dat zij niet gezonder, maar juist óngezonder zijn dan mensen die verder van de fabriek af wonen.

“Over wonen onder de rook van Tata Steel worden de gekste dingen beweerd. Het zou goed zijn voor de longen, het hart en andere vitale organen. Uit ons onderzoek blijkt echter dat dat niet het geval is. Als wonen naast Tata Steel al een effect heeft op de gezondheid, dan is dat eerder negatief dan positief.”, staat in het rapport te lezen.

De resultaten van het onderzoek zijn een flinke tegenvaller voor de omwonenden van Tata Steel. Enkele omwonenden hebben zelfs al een claim neergelegd bij Tata Steel, omdat rook uit de schoorstenen van de fabriek niet de heilzame werking heeft die zij hadden verwacht.

“Ik ben juist voor mijn gezondheid zo dicht mogelijk bij Tata Steel gaan wonen”, aldus een teleurgestelde omwonende. “Maar nu blijkt dus dat ik met mijn bronchitis net zo goed naast een andere staalfabriek had kunnen gaan wonen.”

 
Deel dit artikel: