17 ℃

Omwonenden klagen over geluidshinder Schiphol: “Ik ging hier juist wonen voor mijn rust”

Omwonenden klagen over geluidshinder Schiphol: “Ik ging hier juist wonen voor mijn rust”
Foto: Jason Finn / Mental Rocket Media / kbp.spotter / Shutterstock.com

Omwonenden van de luchthaven Schiphol stappen naar de rechter. Ze willen dat het kabinet een einde maakt aan de overlast die de luchthaven veroorzaakt.

Meer dan 200.000 omwonenden van Schiphol klagen over herrie van vliegtuigen. Ruim 23.000 omwonenden kunnen er zelfs niet goed van slapen. Eén van hen is de 41-jarige Thom Vlugroeier, die vlak naast de Kaagbaan woont.

“Ik ging hier juist wonen voor mijn rust”, zegt Thom. “Schiphol ligt te midden van prachtige groene weilanden. Ook is hier weinig autoverkeer. Ja, er zijn wel veel auto’s, maar die zijn allemaal geparkeerd op P3. Het enige probleem zijn die verdomde vliegtuigen. Er zijn hier veel meer vliegtuigen dan elders in Nederland. Dat wisten we niet toen we dit huis kochten.”

De ruzie met de luchthaven heeft de sfeer in de buurt inmiddels aardig verziekt. Thom vindt dat jammer: “We hebben echt geprobeerd om er als buren in goed overleg uit te komen”, vertelt Thom. “Als ik ’s avonds moe ben en wil slapen, bel ik naar Schiphol om te vragen of ze even willen stoppen met vliegen. Maar dan lachen ze me gewoon uit. Dan denk ik: verdorie, er wonen hier mensen! Als je zo graag met vliegtuigen wil vliegen, waarom doe je dat dan uitgerekend bij Schiphol?”

 
Deel dit artikel: