21 ℃
Transparante bestuurscultuur

Omtzigt wil namen bekendmaken van alle Nederlanders die niet op hem stemmen

Omtzigt wil namen bekendmaken van alle Nederlanders die niet op hem stemmen
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - Nog dit jaar wil Pieter Omtzigt de namen bekendmaken van alle Nederlanders die bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november niet op hem stemmen. Zo’n lijst past wat Omtzigt betreft bij de transparante bestuurscultuur die zijn partij voor ogen heeft.

“Transparantie moet weer de basis zijn van ons politieke stelsel. Ik vind dat de politiek volstrekte openheid moet geven over de namen van Nederlanders die niet op mij stemmen. De burger heeft gewoon recht op die informatie”, aldus Omtzigt.

“Het publiceren van een lijst met de namen van alle Nederlanders die bij de komende verkiezingen niet op mij hebben gestemd, hoort bij een open en eerlijke democratie”, aldus Omtzigt. “Een betrouwbare overheid mag niets te verbergen hebben, zéker niet de namen van mensen die niet op mij stemmen. En wat mij betreft horen daar ook hun adresgegevens bij.”

Toch is er ook kritiek. Sommige Nederlanders zouden het juist niet prettig vinden als hun persoons- en adresgegevens door Omtzigt worden gepubliceerd. “Uiteraard heb ik daar begrip voor”, zegt Omtzigt. “En daarom zeg ik tegen die mensen: stem op mij, zodat het u niet overkomt.”

 
Deel dit artikel: