17 ℃

Omtzigt naar grens Belarus als laatste waarschuwing aan Wagner-huurlingen

Omtzigt naar grens Belarus als laatste waarschuwing aan Wagner-huurlingen
Foto: Alexeisido / Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Pieter Omtzigt zal de komende dagen zichtbaar aanwezig zijn op de grens tussen Belarus en Polen. De aanwezigheid van Omtzigt geldt als een laatste waarschuwing aan de huurlingen van de Wagner-groep die zich in het gebied bevinden.

De spanningen tussen het Ruslandgezinde Belarus en het NAVO-land Polen liepen in de afgelopen dagen hoog op. Belarussische helikopters schonden het Poolse luchtruim en de Poolse premier voelt de dreiging van zo’n honderd Wagner-strijders die zich dicht bij de grens bevinden. Omtzigt besloot vrijdagmiddag dat de maat vol is.

Omtzigt, die in ons land bekendstaat als een politieke superheld, reisde zelf af naar het grensgebied als waarschuwing aan de Wagner-huurlingen om ‘geen domme dingen te doen’. Militair strateeg Rob Luiteman spreekt van een slimme zet. “De strijders van de Wagner-groep deinzen bijna nergens voor terug, maar ze zijn natuurlijk ook niet gek. Met Omtzigt wil je geen ruzie, dat weten ze donders goed”, aldus Luiteman.

Zodra bekend werd dat Omtzigt zich in het gebied bevindt, zouden de eerste Wagner-huurlingen zich al hebben teruggetrokken.

 
Deel dit artikel: