18 ℃

Omtzigt haalt dertien Nederlanders weg uit Niger na staatsgreep

Omtzigt haalt dertien Nederlanders weg uit Niger na staatsgreep
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Kostiantyn Voitenko / Shutterstock.com

Dertien Nederlanders die nog in Niger verbleven, zijn door Pieter Omtzigt opgehaald en naar Schiphol gevlogen. De evacuatie was nodig na de staatsgreep in het Afrikaanse land.

Militairen onder leiding van generaal Tiani grepen enkele dagen geleden de macht in Niger. Er waren grote zorgen over de veiligheid van de Nederlanders die nog in het land verbleven. Omtzigt twijfelde geen moment, regelde een militair transportvliegtuig en vloog naar Niger om de Nederlanders op te halen.

“We hebben angstige momenten beleefd”, zegt een van de geëvacueerde Nederlanders. “Overal rond de luchthaven waren schoten te horen. Maar toen ik eenmaal aan boord was en Pieter Omtzigt achter de stuurknuppel zag zitten, wist ik dat alles goed zou komen.”

Vanochtend rond tien uur zette Pieter Omtzigt de van de Franse luchtmacht geleende Boeing veilig aan de grond op Schiphol, waarna de geëvacueerde Nederlanders met hun familie konden worden herenigd. Omtzigt zelf reisde direct door naar Amsterdam om te helpen met de bluswerkzaamheden bij een grote brand op een industrieterrein.

 
Deel dit artikel: