12 ℃

OMT pleit voor hogere temperatuur fonduepan bij kerstdiner

Foto: YT CC

Het Outbreak Management Team (OMT) is bezorgd over de temperatuur van de fonduepan tijdens Kerst. OMT-lid Jaap van Dissel krijgt steeds meer signalen die erop wijzen dat huishoudens van plan zijn om op Eerste of Tweede Kerstdag te gaan fonduen, met alle risico’s van dien.

Fonduen was vooral populair bij achterstandsgezinnen in de jaren ’70. Om hygiënische redenen verdween de fonduepan na de eeuwwisseling van tafel. Maar nu restaurants door de lockdown gesloten zijn, lijken veel huishoudens de fonduepan weer tevoorschijn te gaan halen.

Ook virologisch voedingsdeskundige Freek-Jan Möller is ongerust over de plotselinge terugkeer van de fonduepan. “We weten dat Nederlanders de meest smerige dingen doen als de overheid die niet expliciet verbiedt”, aldus Möller. “Iemand met een beetje verstand snapt dat eten uit de fonduepan juist nu niet handig is.”

Möller wijst nogmaals op de risico’s van fonduen: “Als de temperatuur van de olie te laag is, vindt in de fonduepan vindt een enorme uitwisseling van speeksel plaats. Je steekt met z’n allen een vorkje in de olie, die daardoor al snel verandert in een soort virussoep. En daarna steekt iedereen dat vorkje in z’n mond. Het laat zich raden wat er dan gebeurt.”

Volgens Möller hebben Nederlanders behoefte aan een stukje fondueregelgeving: “De overheid zou een minimale temperatuur kunnen voorschrijven. Maar dan nog moet voortdurend gecontroleerd worden of de olie heet genoeg is. De vraag is of je dat mensen kunt toevertrouwen.”

 
Deel dit artikel: