23 ℃

Omgekeerde hongerstaking leerlingen MBO Nieuwe Pekela begonnen: Proppen voor Palestina

Omgekeerde hongerstaking leerlingen MBO Nieuwe Pekela begonnen: Proppen voor Palestina
Foto: Kardasov Films / Luis Rojas Estudio / Shutterstock.com

NIEUWE PEKELA - “Dit is mijn vierde hamburger van vanochtend en het begint nu wel echt zwaar te worden”, zegt Doeke Postma (16), een van de actievoerders die aan de omgekeerde hongerstaking meedoen.

Nu de hongerstakers van de Universiteit van Maastricht na zes dagen zijn gezwicht voor een borrelplankje, komen leerlingen van een MBO in Nieuwe Pekela met een makkelijker vol te houden variant: Proppen voor Palestina. “De komende weken zullen we de studenten van niveau 1 en 2 constant laten eten”, zegt initiatiefnemer Fenno Braatsma (17).

“’s Morgens beginnen we met een driedubbele Red Bull, een zak dorito’s en vier Milka-repen. Tijdens de spijsvertering kijken we dan ongeverifieerde beelden van wat mogelijk het offensief zou kunnen zijn van Israël in Rafah. Rond de klok van tien is het tijd voor een dubbele milkshake, vier Kitkats en een kapsalon shoarma”, somt hij op.

Foto: YuryKara / Shutterstock.com

Een actievoerder toont een deel van het voedsel dat voor de omgekeerde hongerstaking gebruikt wordt.

De actievoerders zeggen ‘desnoods zestien uur per dag door te vreten’. “De hoop is dat onze actie dermate veel gal oplevert dat we simultaan kunnen overgeven op een Israëlische vlag, maar dat zal de tijd moeten leren”, aldus Braatsma.

De actievoerders verwachten de omgekeerde hongerstaking de rest van het jaar te kunnen volhouden, omdat het dieet weinig verschilt van de normale calorie-inname van de studenten op een gemiddelde schooldag.

 
Deel dit artikel: