16 ℃

Oma is in de hel. Hoe vertel je het je kind?

Oma is in de hel. Hoe vertel je het je kind?
Foto: Udra11 / Shutterstock.com

Het overlijden van een grootouder kan voor een kind zeer ingrijpend zijn. Nabestaanden proberen het kind te troosten, maar zeggen meestal juist precies de verkeerde dingen. Dat zegt rouwdeskundige Hanneke Rifterink.

“Na het overlijden van oma of opa hebben familieleden de neiging om lieve woordjes te spreken over de overledene. Ze zeggen: ‘wat was ze een lieve oma hè’, of ‘opa hield heel veel van jou’. Goed bedoeld, maar daarmee maak je het verdriet alleen maar groter. Een kind zal de dode opa of oma dan nóg meer gaan missen”, aldus de rouwdeskundige.

Volgens Rifterink is het beter om te zeggen dat het overlijden van de dierbare helemaal niet zo erg is. “Vertel een achterblijvend kleinkind juist over de slechte kanten van de overledene. Vertel over de ruzies die u had met de overledene. En vertel hoe hij of zij soms het bloed onder uw nagels vandaan haalde. Verzin er desnoods dingen bij”, adviseert Rifterink.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel beter kunnen omgaan met het verlies van iemand die niet zo aardig was. “Door te benadrukken hoe slecht oma of opa eigenlijk was, zal het kind minder lang rouwen”, weet Rifterink. “Tenslotte vertelt u over de hel. Zeg dat oma of opa daar nu gestraft wordt. Zo ontwikkelt het kind ook nog een gevoel voor rechtvaardigheid.”

 
Deel dit artikel: