16 ℃

Om gasvoorraad op peil te brengen gaat Nederland alles doen behalve naar gas boren

Om gasvoorraad op peil te brengen gaat Nederland alles doen behalve naar gas boren
Foto: YT CC

Het kabinet heeft vandaag laten weten dat Nederland er alles aan gaat doen om de gasvoorraden zoveel mogelijk op peil te brengen voor de winter aanbreekt. Alles, behalve boren naar gas.

Volgens minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie is het hoogste tijd om nu in te grijpen: “Ons land staat stil als we niet genoeg gas hebben om te verbranden. Niet alleen de bedrijven zullen daaronder lijden, ook burgers zullen dan letterlijk in de kou komen te staan en essentiële onderdelen zoals ziekenhuizen zullen stil komen te liggen. En omdat we zoveel behoefte hebben aan gas, hebben we besloten om alle kolencentrales de komende tijd op volle toeren te laten draaien.”

Volgens Jetten is het volkomen logisch om kolen te gaan stoken om meer gas op voorraad te hebben: “Ik heb met heel veel wetenschappers gesproken en blijkbaar zijn kolen het beste om gas op te slaan. De precieze wetenschappelijk term voor dit proces ben ik even kwijt, maar reken er gerust op dat het allemaal klopt als een zwerende vinger! Bovendien hebben we geen alternatief. We moeten het doen met onze gasloze bodem en onze kolencentrales. Als we nou een gasveld zouden hebben in pakweg Groningen of in de Noordzee, dan zou alles natuurlijk anders zijn. Maar ja.”

 
Deel dit artikel: