13 ℃

Olympische Spelen mede door Oeigoeren een groot succes: “Ze houden de wc’s superschoon”

Foto: ET Tisomboon / Jax10289 / New Africa / Shutterstock.com

Deelnemers en bezoekers van de Olympische Winterspelen in Beijing zijn enthousiast over de manier waarop alles is georganiseerd. Vooral de manier waarop alles wordt schoongemaakt door de Oeigoeren dwingt respect af.

Iedere inwoner en bezoeker van de Chinese hoofdstad Beijing is onder de indruk van de manier waarop de stad tijdens de Olympische Spelen wordt schoongehouden. Volgens lange afstand-shorttracker Bouke Windenga is het bewonderenswaardig hoe de stad wordt gepoetst en geschrobd: “Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat je in een wereldstad letterlijk van de grond kunt eten. De schoonmakers werken of hun leven er van afhangt. Bewonderingswaardig.”

De schoonmakers waarover Windenga het heeft zijn allen van Oeigoerse afkomst. Volgens de Chinese autoriteiten hebben de schoonmakers zich allemaal als vrijwilliger aangemeld: “De Oeigoerse vrijwilligers willen graag aan de wereld laten zien dat niet iedere Oeigoer een onbetrouwbaar en ondermijnend sujet is. Zij werken veertien uur per dag om de schande van hun volk nog enigszins draagbaar te maken. Zij verwijderen de duivenstront van de straten, schrobben alle openbare toiletten in de stad en peuteren elk kauwgompje los. Over een paar weken kunnen zij dus met opgeheven hoofd terugkeren naar hun eigen werkkamp.”

 
Deel dit artikel: