Ollongren: “Nieuwe F-35’s moeten wel worden uitgerust met milieuvriendelijke warmtepomp”

Ollongren: “Nieuwe F-35’s moeten wel worden uitgerust met milieuvriendelijke warmtepomp”
Foto: Alexandros Michailidis / MyImages Micha / Shutterstock.com

Defensieminister Kajsa Ollongren investeert in de aanschaf van zes extra gevechtsvliegtuigen van het type F-35. De minister stelt wel als voorwaarde dat de nieuwe toestellen worden voorzien van een milieuvriendelijke warmtepomp.

“Door de huidige geopolitieke spanningen is Nederland gedwongen om meer te investeren in defensie, maar dat mag uiteraard niet ten koste gaan van onze klimaatdoelstellingen. Daarom zullen de nieuwe gevechtsvliegtuigen aan strengere milieueisen moeten voldoen”, zegt Ollongren (D66).

De nieuwe F-35’s zullen op uitdrukkelijk verzoek van minister Ollongren worden uitgerust met moderne warmtepompen. Daarmee wordt warmte van de buitenlucht gebruikt om de cockpit van het toestel te verwarmen. “Een gasgestookte ketel in je F-35 is gewoon niet meer van deze tijd. De warmtepomp is een klimaatvriendelijk alternatief.”

Bang voor koude voeten hoeven de vliegers van de Koninklijke Luchtmacht niet te zijn, ook niet tijdens een eventuele missie in het koude Rusland. Ollongren: “Met een warmtepomp is de temperatuur in het vliegtuig net zo behaaglijk, maar met een veel lager energieverbruik. Zo kunnen we de komende jaren volop oorlog voeren, maar wel op een duurzame manier.”

 
Deel dit artikel: