11 ℃

Olifantenboer Albert (45) produceert eerlijk, Nederlands scharrelivoor

Olifantenboer Albert (45) produceert eerlijk, Nederlands scharrelivoor
Foto: Andrey Popov / AndreAnita / Shutterstock.com

Vanwege de stikstofproblematiek is de toekomst van boeren hoogst onzeker. Het aantal melkveehouderijen in ons land is te groot, waardoor een aantal boeren op zoek moet naar een ander verdienmodel. Boer Albert van Grieken (45) zag de bui een aantal jaren geleden al hangen. Hij verkocht zijn rundvee en produceert op zijn boerderij nu scharrelivoor.

Van Grieken deed zijn traditionele veestapel vier jaar geleden de deur uit. Nu houdt hij op zijn Drentse boerderij een enorme kudde olifanten. “Ik heb gezocht naar een niche waarin nog maar weinig Nederlandse boeren actief zijn. Vrije uitloop-ivoor, van scharrelolifant, dat is het eigenlijk”, aldus de boer.

Trots leidt Van Grieken ons trots rond in de immense stal. “Een olifant heeft hier heel veel ruimte tot zijn beschikking, maar liefst acht vierkante meter. Dat is meer dan riant. Een kip heeft in een legbatterij ongeveer een tiende vierkante meter, dus ga maar na.”

Volgens Van Grieken laat zijn bedrijf zien dat ivoor op diervriendelijke wijze kan worden geproduceerd. Want anders dan bij koeien gaan de olifanten aan het einde van hun werkzame leven niet naar de slacht: “Als de slagtanden zijn verwijderd, verkoop ik de olifanten aan dierentuinen, waar ze zonder hun slagtanden nog hooguit anderhalf jaar een heel mooi levenseinde hebben.”

“Kijk, of je het nou leuk vindt of niet; de wereld is veranderd”, zegt Albert. “Onze samenleving heeft behoefte aan eerlijke producten. Wil je als boer overleven, dan moet je willen investeren in een product dat beter is voor de wereld en voor ons milieu. Daar wordt iedereen blij van.”

 
Deel dit artikel: