17 ℃

“Oermens leefde ook zonder horeca”

Foto: Afishcalledwanda / Shutterstock.com

Nederland bereidt zich voor op een toekomst zonder horeca. Om het coronavirus in te dammen, wordt alle horeca opnieuw gesloten. Veel horecabedrijven zullen dat niet overleven. Toch is een wereld zonder horeca goed mogelijk. Dat zegt historicus Cor Ploeger.

“Horeca is eigenlijk een relatief nieuw fenomeen. De eerste echte horecagelegenheden ontstonden pas aan het begin van onze jaartelling. Die stelden weinig voor hoor. Het waren eenvoudige herbergen zonder happy hour”, zegt de historicus.

Om te weten hoe onze wereld er straks uitziet, moeten we volgens Ploeger terug naar de vroege steentijd, zo’n 11.000 jaar geleden: “De oermens moest het doen zonder kroegen. Als je in de oertijd een borrel wilde, dan moest je die zelf inschenken. Heel primitief, maar in die tijd wist men niet beter. Uit archeologische opgravingen weten we dat er wel cocktails bestonden, maar die waren heel anders dan de cocktails die wij nu kennen. Men gooide wat kruiden in een beker en mengde die met tonic. En dan schudden. Zo ging dat toen.”

“Ook restaurants bestonden in de oertijd nog niet”, weet Ploeger. “Wie honger had, moest zelf zijn eten bereiden. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen. Oermensen moesten letterlijk eten in een frituurpan doen en dan wachten tot het gaar was. En dat voedsel haalde je niet in de supermarkt hoor. Je moest eerst zelf op jacht. Als je mazzel had, ving je wat shoarma of een kipcorn.”

 
Deel dit artikel: