13 ℃
Vervoermiddel hip, maar levensgevaarlijk

Oekraïne vraagt Nederland om opgevoerde fatbikes

Oekraïne vraagt Nederland om opgevoerde fatbikes
Foto: Mykola Tys / Mikbiz / Shutterstock.com

Een elektrische fiets met dikke banden en een vermogen van meer dan 250 Watt die harder kan dan 25 kilometer per uur. Daarmee wil Oekraïne haar troepen sneller van en naar de frontlinies verplaatsen. De Oekraïense president Zelensky heeft zijn oog laten vallen op dit typisch Nederlandse transportwapen.

In steden als Amsterdam, Utrecht en Meppel zijn de opgevoerde fatbikes al een bekend verschijnsel. Steeds meer Nederlanders razen op een opgevoerde fatbike door het stadsverkeer en dat is ook Oekraïne niet ontgaan. Zelensky heeft bij demissionair minister Wopke Hoekstra een officieel verzoek ingediend voor de razendsnelle gepantserde fiets.

Of Oekraïne de opgevoerde fatbikes ook daadwerkelijk krijgt, valt nog te bezien. Hoekstra vindt de levering van opgevoerde fatbikes aan Oekraïne nog een stap te ver. “Een opgevoerde fatbike is weliswaar superhip, maar ook levensgevaarlijk”, aldus Hoekstra. “Laten we eerst de Russen proberen terug te dringen met clusterbommen. Mocht dat niet lukken, dan kunnen we altijd nog opschalen naar de opgevoerde fatbike.”

 
Deel dit artikel: