20 ℃

Oekraïne-referendum: “Stemmen wond me heel erg op”

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne heeft veel Nederlanders behoorlijk opgewonden. Wat maakt het associatieverdrag zo opwindend?

Oekraine-referendum-stemmen-wond-me-ontzettend-opOok Ria Peters uit Bemmel kwam met rode wangen het stemhokje uit. “Joh, ik sta hier helemaal te soppen”, kreunt ze. “Ik ben een gezonde Hollandse vrouw hè. Ik heb ook zo mijn gevoelens! Ik kon niet wachten tot ik naar het stemhokje mocht.”

Dinsdagavond zwijmelde Ria al heerlijk weg bij alle afspraken in het associatieverdrag. “Ik heb het verdrag in één ruk uitgelezen. Vooral de afspraken over de duurzame ontwikkeling en stimulering van multilaterale relaties vond ik opwindend. Toen ik las over het verminderen of opheffen van import- en exporttarieven kwam ik schreeuwend klaar.”

In het stemhokje maakte Ria eerst het potloodje vochtig. Daarna kleurde ze tergend langzaam het vakje rood. “Zachtjes, in cirkeltjes van buiten naar binnen, dan weer even hard. Owhhh”, kirt Ria. “Ik heb er wel een kwartier over gedaan. Langzaam stemmen vind ik het lekkerst.”

 
Deel dit artikel: