12 ℃

Oekraïne krijgt naast F-16’s nog vijftig andere afgedankte Nederlandse legervoertuigen

Oekraïne krijgt naast F-16’s nog vijftig andere afgedankte Nederlandse legervoertuigen
Foto: Sergey Zuyev / Frederic Legrand - COMEO / Dmytro Larin / Shutterstock.com

SCHAARSBERGEN - Naast de reeds toegezegde F-16 gevechtsvliegtuigen doneert Nederland nog vijftig andere afgedankte militaire voertuigen aan Oekraïne. Het gaat onder meer om gedeeltelijk gesloopte vrachtwagens en een aantal kapotte terreinvoertuigen.

De Oekraïense president Zelensky bracht deze week een bezoek aan Eindhoven, waar hij samen met demissionair premier Rutte een kijkje nam bij de F-16’s die volgend jaar misschien naar Oekraïne gaan. Nederland heeft momenteel 42 F-16’s, waarvan ongeveer de helft daadwerkelijk nog kan vliegen. Naast de oude F-16’s zal Defensie volgens Rutte nog ‘een zooitje ander spul’ naar Oekraïne sturen.

“Nederland wil graag een bijdrage leveren om de Oekraïense strijdkrachten niet alleen in de lucht, maar ook op de grond te versterken. Daarom doneert Nederland onder meer DAF legertrucks van het type YA-126 die in de jaren ’50 hun tijd ver vooruit waren en vrachtwagens die na de Tweede Wereldoorlog door de Engelsen zijn achtergelaten”, aldus Rutte. “Het gaat om voertuigen die al een tijdje bij het militaire oefenterrein in Schaarsbergen in de modder staan. Met wat liefde, de juiste onderdelen en vooral veel tijd zouden deze karkassen best weer kunnen gaan rijden.”

 
Deel dit artikel: