14 ℃

Oekraïne kan versneld worden uitgeroepen tot winnaar Eurovisie Songfestival

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De finale van het Eurovisie Songfestival is pas op 14 mei, maar er is een kans dat Oekraïne al eerder tot winnaar kan worden uitgeroepen. De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheid van een versnelde procedure.

Het was al duidelijk dat Oekraïne dit jaar de meeste stemmen zal krijgen van de internationale jury. Volgens de regels zou de overwinning van Kalush Orchestra, dat Oekraïne bij het Songfestival vertegenwoordigt, pas in mei definitief worden. Maar vanwege de uitzonderlijke situatie is dat mogelijk al eerder.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, beloofde dat Oekraïne versneld het proces ingaat om tot winnaar van het Songfestival te worden uitgeroepen. Als het aan haar ligt, zal dat proces “niet zoals gewoonlijk weken, maar dagen” duren.

Von der Leyen overhandigde Oekraïne zaterdag een vragenlijst. Op basis daarvan zal de jury bepalen of het land het Eurovisie Songfestival wint.

“Eigenlijk zouden Kalush Orchestra moeten wachten tot de finale en daar een liedje moeten zingen, maar vanwege de situatie in Oekraïne is gekozen voor een kortere route. We weten toch al dat Oekraïne gaat winnen, dus de gebruikelijke procedures kunnen worden overgeslagen”, aldus Von der Leyen, die de Oekraïense deelnemers daarna hartelijk feliciteerde met de overwinning bij het Songfestival.

 
Deel dit artikel: