13 ℃
Compromis:

Oekraïne doet mee aan wapenstilstand op voorwaarde dat Poetin een hartstilstand krijgt

Oekraïne doet mee aan wapenstilstand op voorwaarde dat Poetin een hartstilstand krijgt
Foto: Dmytro Larin / Shutterstock.com

Vanwege het Kerstfeest van de Russische-orthodoxe kerk liet het Kremlin gisteren weten een tijdelijke staakt-het-vuren af te willen kondigen. Hoewel Oekraïne in eerste instantie sceptisch reageerde op de Russische wapenstilstand, lijken ook zij nu toch de wapens neer te gaan leggen. Wat is er veranderd?

“Het ziet ernaar uit dat Oekraïne en Rusland een compromis hebben weten te sluiten”, vertelt Oost-Europadeskundige Tanja van Lunteren. “Zelensky doet mee aan de wapenstilstand op voorwaarde dat Poetin een hartstilstand krijgt. De afgelopen uren hebben beide landen nog lang gediscussieerd over de deal, maar zojuist lijken ze er dus samen uit te zijn gekomen.”

Bij een hartstilstand pompt het hart geen bloed meer rond. Dit heeft tot gevolg dat alle cellen in het lichaam verstoken blijven van zuurstof. Oekraïne zou naar verluidt ook tevreden zijn met elektromechanische dissociatie, waarbij het hart van de Russische president nog wel elektrische activiteit vertoont, maar geen effectieve pompwerking meer heeft.

Of Oekraïne en Rusland zich daadwerkelijk gaan houden aan de deal, valt volgens Tanja echter nog te bezien: “Het is en blijft een grillige oorlog natuurlijk. Misschien dat Zelensky onder het mom van een vredesoperatie toch zijn troepen aanstuurt. Poetin zou op zijn beurt kunnen breken met de deal door toch te blijven leven en aan te geven dat hij in de veronderstelling was dat het om een tijdelijke hartstilstand ging. We gaan zien hoe het loopt.”

 
Deel dit artikel: