19 ℃

Oekraïense vluchtelingen toch gehuisvest in Lelystad: “Uit humanitair oogpunt onwenselijk”

Foto: Erik Kock Anefo / Wiki Commons CC0

Vluchtelingen uit Oekraïne die zijn gehuisvest in Lelystad moeten om humanitaire redenen worden verplaatst. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Guard (HRG).

“Deze mensen hebben in hun thuisland al verschrikkelijke dingen meegemaakt. Een verblijf in Lelystad kun je ze niet aandoen. Dit is precies waar de wereld al bang voor was”, zegt woordvoerder Thealine Petjes.

Lelystad kan 200 Oekraïense vluchtelingen opvangen in een voormalig schoolgebouw. De vluchtelingen kunnen daar maximaal 6 tot 12 maanden blijven. “Een voormalig schoolgebouw is op zich prima, maar we praten hier over Lelystad. Deze vluchtelingen hebben behoefte aan troost. Dan moet je ze niet in een troosteloze omgeving zetten”, zegt Petjes.

“We weten dat veel mensen, zodra ze in Lelystad zijn aanbeland, er niet meer uit komen. Daarnaast is in Lelystad de kans op een langdurige depressie erg groot. Dat strookt niet met de gastvrijheid die we als land moeten uitstralen”, aldus Petjes.

Lelystad werd in de jaren ’60 en ’70 gebouwd om opvang te bieden aan uitgeprocedeerde Amsterdammers. Daarna is de stad in hoog tempo verpauperd. Een deel is inmiddels gesloopt, maar de stad kan pas helemaal worden afgebroken als de laatste bewoners zijn overleden of vertrokken.

 
Deel dit artikel: