15 ℃

Oehoe stapt naar de rechter

De oehoe van Purmerend spant een kort geding aan. Vrijdag werd de roofvogel aangehouden door een zogenoemde valkenier, in dienst van de gemeente. Volgens de advocaat van de oehoe is er sprake van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Zelf is de oehoe nog niet in staat om de pers te woord te staan. Zijn advocaat, Mr. Peter de Valk, spreekt namens hem. “U begrijpt dat mijn cliënt erg geschrokken is. Vrijdag werd hij door dienders van de gemeente van straat geplukt en in hechtenis genomen. Mijn cliënt werkt voornamelijk ’s nachts. Dit weekend zou hij opnieuw nachtdiensten draaien. Maar onderweg naar zijn werk is hij zonder concrete verdenkingen achter de tralies gezet. Zoiets komt ook bij een oehoe hard aan”, verklaart Valk. “Mijn cliënt is mishandeling ten laste gelegd. Volslagen belachelijk natuurlijk. Daarvoor is geen enkel bewijs.”

De oehoe zal in de komende dagen door de politie worden verhoord. “Maar hij zal niets zeggen”, licht Mr. de Valk toe. “Ik hem hem geadviseerd zijn snavel te houden totdat de gemeente met harde bewijzen komt.”

De oehoe laat het er niet bij zitten. Hij eist van de rechter in een kort geding onmiddellijke invrijheidstelling, in afwachting van het strafproces. “Mocht mijn cliënt onschuldig zijn, dan zullen wij ons beraden over een schadevergoeding. Het spreekt voor zich dat wij dan een claim neerleggen bij de gemeente. Niet alleen is er sprake van emotionele schade, maar ook is de reputatie van mijn cliënt bedoezeld.”

 
Deel dit artikel: