12 ℃

NVVW: “Politie schoffeert criminelen”

NVVW: “Politie schoffeert criminelen”
Foto: Dutchmen / Shutterstock.com

Misdadigers worden steeds vaker onheus bejegend door politieagenten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Wetsovertreders (NVVW) worden criminelen regelmatig door de politie toegesnauwd, respectloos aangesproken en zelfs vastgepakt.

Het aantal meldingen van respectloos gedrag jegens criminelen nam in het afgelopen jaar flink toe. In totaal kreeg de NVVW meer dan vierhonderd meldingen van misdadigers die zich door de politie geschoffeerd voelden. Volgens de vereniging is tussen de politie en criminelen een onvriendelijke sfeer ontstaan.

Ook voetbalhooligan Ronny B. werd door agenten onvriendelijk toegesproken. Dat gebeurde vorig jaar mei bij de wedstrijd NAC – NEC. “Ik was druk met het slopen van een bushokje, toen ik werd aangesproken door twee agenten. Gelijk een grote mond en zo, heel vervelend. Ik dacht nog: ‘niet reageren, Ronny. Laat je nou niet opfokken’. Maar toen werd ik op een vervelende manier tegen de grond gewerkt.”, herinnert hij zich.

Inbreker Wesley P. bevestigt het verhaal. “Ik krijg tijdens mijn werk steeds vaker te maken met agressieve agenten”, vertelt hij. “Laatst was ik ’s nachts bezig met het demonteren van een keukenraam. Gaat zo’n agentje zich er meteen mee bemoeien. Schreeuwen, commanderen, heel naar. De bewoners werden er zelfs wakker van. Ik vind het leuk als de politie belangstelling toont voor mijn werk, maar waarom moet dat op zo’n agressieve toon?”

 
Deel dit artikel: