GRONINGEN - Nu de gaswinning is gestopt, laait de discussie over het nut van de provincie Groningen weer op. Nu Groningen nagenoeg niets meer oplevert, wil het kabinet weten of deze provincie nog waarde heeft.
Met een officiële afscheidsceremonie kwam vrijdag een einde aan de gaswinning in de provincie Groningen. Door de hoog opgelopen olieprijs en het conflict met Rusland is de behoefte aan Gronings aardgas groter dan ooit. Toch werden de gasputten definitief gesloten. Dat gebeurde op verzoek van de Groningers zelf, die vrezen voor nieuwe aardbevingen als de gaswinning zou doorgaan. “Op zich een valide argument, maar we moeten ons wel afvragen of de provincie nu nog iets bijdraagt aan ons land”, zegt hoogleraar staatsinrichting Cornetto Klinkers.
“Behalve gas, droge worst en een hoop gezeur heeft Groningen eigenlijk nooit iets voortgebracht”, zegt Klinkers. “Groningen heeft in het verleden een belangrijke bijdrage geleverd aan de energievoorziening van ons land, maar dat is nu officieel voorbij. Dan rijst de vraag of deze provincie nog bestaansrecht heeft.”
“Het kabinet geeft Groningen nog drie maanden de tijd om te laten zien wat het waard is. De provincie zal zich echt opnieuw moeten bewijzen”, legt Klinkers uit. “Mocht blijken dat Groningen zonder de gaswinning weinig of niets voorstelt, dan kun je je afvragen of het zinvol is om de provincie in stand te houden. Dan moet je als overheid durven zeggen: jongens, bedankt, maar we stoppen ermee.”