16 ℃

Nul coronadoden in Noord-Korea… wat kunnen wij daarvan leren?

Foto: Alexander Khitrov / Shutterstock.com

Terwijl wereldwijd ruim twee miljoen mensen besmet zijn met het coronavirus, staat de teller in Noord-Korea nog steeds op nul. Het valt moeilijk te ontkennen dat de Noord-Koreaanse aanpak werkt. Wat is hun geheim?

Noord-Korea is het enige land ter wereld zonder coronapatiënten. “Het laat zien dat Noord-Korea het zorgstelsel prima op orde heeft”, zegt Noord-Korea-deskundige Robert Ha Chu. “Het Noord-Koreaanse regime heeft, in tegenstelling tot veel andere overheden, vroeg op de pandemie geanticipeerd. De grenzen werden in de jaren ’50 al uit voorzorg gesloten. Een draconische maatregel, maar daardoor heeft men vermoedelijk wel het virus buiten de deur weten te houden.”

Ha Chu adviseert onze regering om het voorbeeld van Noord-Korea te volgen: “Als het gaat om maatregelen en de controle op naleving daarvan, zou je onze overheid slap kunnen noemen. Er worden weliswaar boetes uitgedeeld, maar het effect is marginaal. In Noord-Korea weten ze precies waar ze aan toe zijn. Wie daar geen anderhalve meter afstand houdt, wordt direct geëxecuteerd. In feite is dat heel efficiënt. Op die manier worden namelijk het ziekteproces én de intensive care gewoon overgeslagen. Dat vermindert de druk op het zorgpersoneel.”

 
Deel dit artikel: