WEERALARM: Nu al warmste dag van het jaar

Zondag beleefde ons land de warmste dag van het jaar tot nu toe. Op sommige plaatsen kwam de temperatuur met gemak boven de 20 graden. Hoe gevaarlijk is dat? Weerbureau MeteoScience geeft uitleg.

Foto: Ben Schonewille / Shutterstock.com

Zondagmiddag werden zeer hoge temperaturen genoteerd. Twintig, eenentwintig graden, en op sommige plaatsen zelfs nog een graadje hoger. Nog nooit werd het op 7 april 2019 zo warm. Bij MeteoScience zagen ze de extreme temperaturen al ver van tevoren aankomen. “Donderdag zagen we een dieprode vlek op onze computerschermen, die in de richting van ons land dreef. Toen hebben we direct het noodplan in werking gesteld”, zegt weerman Thomas Indra.

Het is zeer ongebruikelijk dat de warmste dag van het jaar tot nu toe al op 7 april is. De cijfers zijn heel anders dan vorig jaar, toen pas op 26 juli de warmste dag van het jaar werd gemeten.

De meteoroloog vreest dat het ergste nog moet komen: “Zaterdag werd het slechts 16 graden. Zondag werd het op sommige plaatsen al 21 graden. Dat is een stijging van 5 graden in nog geen 24 uur. Nou, reken het maar uit. Als deze trend zich doorzet, zou het volgende maand best 150 graden kunnen worden.”

 
Deel dit artikel: