NS voert tropenrooster in: “Treinen ’s nachts koeler”

Beeld: Storyblocks
In verband met de naderende hittegolf wil de NS het tropenrooster invoeren. Dat houdt in dat treinen voornamelijk ’s nachts gaan rijden. “Overdag is het in de trein niet te houden. ’s Nachts is het veel koeler, waardoor reizigers en personeel minder last hebben van de warmte.”

Ons land krijgt in de komende dagen te maken met zeer hoge temperaturen. Op sommige plaatsen kan het zelfs heter dan 40 graden worden. In de trein is het nog veel warmer. De hitte zorgt ook voor technische problemen. De spoorstaven zetten uit, waardoor het treinverkeer op de warmste trajecten kan worden verstoord. Door ’s nachts te rijden, hoopt de NS dergelijke problemen te voorkomen.

“Onze treinen en het spoornet zijn ontworpen om onder alle weersomstandigheden te kunnen gebruiken. Behalve natuurlijk in de herfst, of als het sneeuwt, onweert, waait, of extreem warm is. En dat laatste is nu het geval”, legt een woordvoerder uit.

“Bij het tropenrooster worden alle treinen exact twaalf uur vertraagd. Bijvoorbeeld: de intercity van Amsterdam naar Den Helder vertrekt niet om 15:40, maar om 03:40, plus natuurlijk de gebruikelijke tien minuten vertraging.”

 
Deel dit artikel: