16 ℃

NS tevreden over proef met miniatuurtrein

Treinen rijden vrijwel altijd op tijd en vallen minder vaak uit als ze kleiner zijn. Dat blijkt uit een proef op de modelspoorbaan van de NS en Prorail in Utrecht. Op het vijftien meter lange traject reed 98% van de miniatuurtreinen exact volgens de dienstregeling.

Foto: Shutterstock.com

De spoorbedrijven startten begin dit jaar een proef met een modelspoorbaan tussen de kantine en het kantoor van de directie. Slechts één keer raakte het treinverkeer verstoord, toen een medewerker per ongeluk een locomotief van de rails schopte. De proef laat zien dat het modelspoor veel betrouwbaarder is dan het grote spoor, waar reizigers veel vaker met vertragingen werden geconfronteerd.

“Er blijkt een rechtstreeks verband tussen het aantal storingen en de schaalgrootte van het materieel. Hoe kleiner de trein, hoe kleiner het aantal storingen”, aldus een woordvoerder van het spoorbedrijf.

Naar aanleiding van de positieve testresultaten hebben de NS en Prorail besloten de intercity’s en sprinters te verkleinen tot schaal 1:87. De verwachting is dat de schaalverkleining tevens leidt tot aanzienlijk minder geslaagde zelfmoorden op het spoor.

 
Deel dit artikel: