29 ℃

NS tevreden over grote treinstoring: “In één dag hebben we superveel energie bespaard”

NS tevreden over grote treinstoring: “In één dag hebben we superveel energie bespaard”
Foto: Bjorn Keith / Shutterstock.com

Spoorbedrijf NS is tevreden over het verloop van de grote treinstoring van zondagavond. Door problemen bij de verkeersleiding reed geen enkele trein van en naar Amsterdam en Schiphol. Ook maandagochtend lag een deel van het treinverkeer plat. Op die manier werden duizenden kilowatts aan energie bespaard.

“Deze storing was natuurlijk niet de bedoeling, maar we hebben er wel van geleerd”, zegt NS-directeur Wouter Koolmees. “Als het gaat om duurzaamheid, is het stilzetten van de treinen heel effectief. Een rijdende trein verbruikt bijna tweeduizend kilowatt aan elektriciteit per uur. Hoe langer een trein stilstaat, hoe minder energie hij verbruikt. Dat is een interessant gegeven.”

Als het aan de NS ligt, komen er vaker treinloze zondagen. Koolmees: “Door onze treinen af en toe een dagje stil te zetten, kan het energieverbruik van de NS aanzienlijk omlaag. Dat past helemaal binnen de duurzame doelstelling van de NS. Uiteindelijk willen we het duurzaamste bedrijf van Nederland zijn. Mijn droom is dan ook om in de toekomst helemaal niemand meer te vervoeren.”

 
Deel dit artikel: