22 ℃

NS-station Assen krijgt paardenstalling

NS-station Assen krijgt paardenstalling
Foto: Drpixel / Shutterstock.com / Fantaglobe11 / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

ASSEN - Aannemer BAM heeft vandaag naast het stationsplein van Assen de eerste paal geslagen voor een geheel nieuwe stalling. Het betreft een primeur: hier kunnen treinreizigers geen fietsen stallen, maar paarden. De NS hoopt hiermee de trein voor meer mensen aantrekkelijker te maken.

“Vooral op het platteland van Drenthe worden paarden nog vaak gebruikt als vervoermiddel”, legt Simone Brakelveen, woordvoerder bij ProRail, uit. “Voor treinreizigers is het al lange tijd gebruikelijk om met de fiets naar het station te komen, maar uit een enquête bleek dat men in Assen de mogelijkheid mist om het station te paard te bereiken.”

Een paard stallen is overigens niet duur: een ruiter betaalt € 1,25 per 24 uur voor een gestald paard, een paard met wagen kost € 3,75 per etmaal. Er is plek voor 50 losse paarden en 20 paarden met wagens.

De lokale tak van de Partij voor de Dieren zet echter kanttekeningen. Het liefst had de partij een weiland bij het station gezien waar de gestalde paarden vrij in kunnen grazen. Maar hiervoor ziet ProRail geen ruimte.

Of dit concept navolging krijgt in andere steden is nog maar de vraag. “We zien veel regionale verschillen in de manier waarop reizigers naar het station toe komen”, zegt Brakelveen. “In de Randstad bijvoorbeeld gebruiken mensen al modernere vormen van vervoer. Hier in Assen is daar weinig behoefte aan.”

 
Deel dit artikel: