16 ℃

NS optimistisch: “Trein kan binnen 50 jaar volwaardig alternatief voor de auto worden”

NS optimistisch: “Trein kan binnen 50 jaar volwaardig alternatief voor de auto worden”
Foto: Fotos593 / Shutterstock.com / Levien Willemse / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

De NS heeft ambitieuze plannen voor het treinvervoer in ons land. Binnen een halve eeuw zou de trein zelfs een volwaardig alternatief voor de auto kunnen zijn, denkt de NS.

De NS experimenteert al een tijdje met het vervoeren van mensen over het spoor. Helemaal vlekkeloos gaat dat nog niet. Regelmatig ligt het treinvervoer nog plat, zoals zondag en maandag rond Amsterdam en Schiphol. “Het gaat nog niet zo goed als we zouden willen”, geeft NS-directeur Wouter Koolmees toe. “Maar bij elke innovatie heb je te maken met kinderziektes. Je moet niet vergeten dat we pas sinds 1938 bezig zijn.”

Toch voorziet de NS een grote toekomst voor de trein. “De ontwikkelingen gaan razendsnel”, zegt de NS-directeur trots. “Als het aan ons ligt, is de trein binnen 50 jaar net zo betrouwbaar als de auto. Sterker nog, ik denk dat mensen in de toekomst niet eens meer een auto nodig hebben om op terug te kunnen vallen als de trein weer eens niet rijdt. Dat klinkt nu nog als science fiction, maar als ambitieus bedrijf moet je durven dromen.”

 
Deel dit artikel: