20 ℃

NS komt met Reisplanner op floppydisk

Meer dan 30 jaar is er aan gewerkt, maar vandaag was het eindelijk zo ver. De Reisplanner van de NS is vanaf nu ook beschikbaar op floppydisk. 

Foto: Ysbrand Cosijn / Alexey Pevnev / Noppasit TH / Shutterstock.com

De Reisplanner voor de Personal Computer is door de NS zelf ontwikkeld. “Het idee ontstond in 1989 en nu is het computerprogramma klaar. We zijn trots dat we dit in amper dertig jaar hebben kunnen realiseren”, zegt Leo Hubertus, hoofd automatisering bij de NS.

“De floppydisk is speciaal bedoeld voor mensen die met de trein willen reizen, maar niet beschikken over een internetaansluiting”, legt Hubertus uit. “Op de schijf staat een zogenoemd computerprogramma, waarmee een treinreis van tevoren kan worden gepland. Dan kon natuurlijk al met behulp van het spoorboekje, maar met de computer werkt het veel sneller.”

De Reisplanner is geschikt voor de Personal Computer met een werkgeheugen van ten minste 512 kilobyte. De software is in principe ontwikkeld voor MS-DOS, maar volgens de NS is binnen tien tot vijftien jaar ook een versie voor Windows 95 beschikbaar.

De NS heeft meer ambitieuze toekomstplannen. Binnen enkele jaren wil de NS experimenteren met treinen die reizigers zowel heen als terug kunnen brengen.

 
Deel dit artikel: