NS komt met oplossing voor overvol stroomnet

NS komt met oplossing voor overvol stroomnet
Foto: Stoqliq / Dutchmen Photography / Viorel Sima / Shutterstock.com

UTRECHT - Ons land kampt met een enorm capaciteitstekort op het stroomnet. Spoorvervoerder NS komt met een plan om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten.

Volgens netbeheerder Tennet zal nog jaren sprake zijn van krapte op het stroomnet. Omdat het net al over de maximale capaciteit zit, kunnen bedrijven en consumenten soms geen nieuwe aansluiting krijgen. Een grootverbruiker van elektriciteit, de Nederlandse Spoorwegen, komt met een oplossing.

“De NS verbruikt jaarlijks 1,2 Terawattuur aan elektriciteit en is daarmee de grootste stroomafnemer van ons land. Samen met technici van het Spoorwegmuseum is een oplossing bedacht om het stroomverbruik omlaag te krijgen”, zegt NS-directeur Wouter Koolmees.

Die oplossing bestaat uit een locomotief die geen elektriciteit nodig heeft om de trein te laten rijden. In de locomotief wordt koolstof omgezet in warmte, waarmee water wordt gekookt. De stoomkracht die zo ontstaat, wordt gebruikt voor het aandrijven van de wielen.

“Met deze techniek kan de belasting van het elektriciteitsnet drastisch worden verlaagd, terwijl de treinen gewoon kunnen blijven rijden”, zegt Koolmees trots. “Dit soort revolutionaire uitvindingen laat goed zien hoe de NS op het gebied van innovatie steeds voorop loopt.”

 
Deel dit artikel: