11 ℃

NS-directeur denkt dat spits-toeslag de trein gezelliger maakt: “Elite en plebs totaal gescheiden”

NS-directeur denkt dat spits-toeslag de trein gezelliger maakt: “Elite en plebs totaal gescheiden”
Foto: Fotos593 / Shutterstock.com / Levien Willemse / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

NS-directeur Wouter Koolmees heeft goede hoop dat een extra toeslag tijdens de spits zorgt voor een fijnere reiservaring. Volgens Koolmees hoeft de Nederlandse elite door de toeslag niet langer de trein te delen met ordinair volk.

Koolmees is een uitermate tevreden mens. Als directeur van de NS gaat hij er naar eigen zeggen voor zorgen dat reizen per trein weer een stuk gezelliger wordt: “In het verleden hebben we al geprobeerd om succesvolle en minder succesvolle mensen van elkaar te scheiden door middel van 1e en 2e klas-coupés. Helaas zien we dat het klassenverschil nog onvoldoende zichtbaar is. In de ochtendspits krioelt alles door elkaar, van bankdirecteur tot secretaresse. Dat is niet wenselijk. Dus gaan we die twee groepen met fikse prijsverschillen alsnog uit elkaar trekken.”

“In de spitsuren reizen de succesvolle mensen, daarbuiten de mensen die dat niet kunnen betalen”, legt Koolmees uit. “Met als bijkomend voordeel dat we in de ochtend schone rijtuigen kunnen aanbieden aan reizigers die dat waard zijn.”

Volgens Koolmees is het niet alleen een zegen voor de elite dat de spits fors duurder wordt: “Voor het gewone volk is het ook een uitkomst. Nu worden ze geconfronteerd met mensen die weleens een krant lezen en fatsoenlijk Nederlands spreken. Ik kan me voorstellen dat dat elke ochtend een kwelling is voor het plebs. Die vernedering kunnen we ze nu besparen. Extra leuk voor deze mensjes is dat de rijtuigen al lang niet meer zo schoon zijn als zij eindelijk in de treinen mogen plaatsnemen. Ze zullen zich meteen thuis voelen.”

 
Deel dit artikel: