NRC-correspondent weg na verzinsels

De correspondent van NRC in China, Oscar Garschagen, gaat weg bij de krant. Garschagen zou in zijn berichtgeving allerlei citaten, namen en plaatsen uit zijn duim hebben gezogen. Garschagen heeft de verzinsels inmiddels toegegeven.

Foto: Shutterstock.com

Uit een intern onderzoek van NRC blijkt het journalistieke werk van Garschagen soms niet deugde. “Ik heb het in sommige stukken mooier en interessanter gemaakt dan het was. Niet zozeer inhoudelijk maar wel in de vorm. Ik had dingen gehoord van mensen die ik gesproken had, ik had dingen gelezen, en maakte in een paar gevallen daar dan mijn eigen verhaal van”, aldus de correspondent zelf tegen NRC.

Nieuwspaal-journalist Martijn Kolleveld betreurt de uitglijders van Garschagen. “Journalistiek is een serieuze aangelegenheid. Lezers moeten er te allen tijde op kunnen vertrouwen dat informatie die als feiten wordt aangeboden ook daadwerkelijk klopt”, aldus Kolleveld. “Nieuwspaal hanteert hiervoor strenge journalistieke regels, die ongetwijfeld ook bij NRC zullen gelden.”

 
Deel dit artikel: