14 ℃

NPO na kwijtraken vergunning mogelijk verder vanaf Noordzee

NPO na kwijtraken vergunning mogelijk verder vanaf Noordzee
Foto: Maurice van Bruggen / Wiki Commons CC BY-SA 3.0

HILVERSUM - De Tweede Kamer bepaalt op korte termijn wat er gaat gebeuren met de vergunning van de NPO. Omdat de grootste Kamerpartij PVV de NPO wil afschaffen, bestaat de kans dat de uitzendvergunning niet wordt verlengd. In dat geval wil de NPO verder vanaf zee.

De vergunning van de NPO zou eigenlijk verlengd worden tot minstens 2031, maar meerdere partijen pleiten nu voor een kortere verlenging of zelfs helemaal geen verlenging. Inmiddels werkt de NPO al aan een ‘plan B’. Mocht de omroeporganisatie de vergunning kwijtraken, dan zullen de uitzendingen worden voortgezet vanaf een schip net buiten de territoriale wateren.

“Het liefst blijven we natuurlijk gewoon uitzenden vanaf het land, maar als het niet anders kan, dan gaan we programma’s maken vanaf de Noordzee”, dreigt NPO-directeur Jurre Bosman. “We hebben inmiddels een geschikte boot gevonden waar alleen nog een zendmast op moet. Een ietwat gedateerde studio zit er al in.”

Mocht de NPO inderdaad uitwijken naar zee, dan is de vraag hoe lang de uitzendingen zullen worden getolereerd. In Straatsburg wordt inmiddels gewerkt aan een Europees verdrag dat moet voorkomen dat ongewenste publieke omroepen hun uitzendingen stiekem vanaf zee kunnen voortzetten.

 
Deel dit artikel: