Nout Wellink blijft positief over de economie: “Uiteindelijk gaan we toch allemaal dood”

Nout Wellink blijft positief over de economie: “Uiteindelijk gaan we toch allemaal dood”
Foto: YT CC

Nederland zal nog jarenlang te maken hebben met hoge inflatie en stijgende prijzen. Dat zegt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank. Toch blijft Wellink positief.

“Het Centraal Planbureau denkt dat de inflatie volgend jaar onder de drie procent uitkomt. Nou, vergeet het maar”, aldus Wellink. “Maar we moeten ons ook realiseren dat het leven niet eindeloos duurt. Uiteindelijk zal de dood ons verlossen.”

Wellink ziet veel overeenkomsten met de economische crisis in de jaren ’30 van de vorige eeuw: “Die kan ik mij nog goed herinneren. Er kwam een recessie achteraan die zijn weerga niet kende. Mensen kwamen in diepe, diepe armoede terecht. Massawerkloosheid, kindertjes die met honger naar bed gingen, dat werk. Maar het goede nieuws is dat die mensen nu allemaal dood zijn en dus geen last meer hebben van de ellende.”

“Kijk, ik ben van nature een optimist”, zegt Wellink. “Ik weet niet hoe erg de recessie dit keer precies gaat worden, maar uiteindelijk gaan ook wij allemaal dood. Laten we uitkijken naar de dag dat de dood ons verlost van onze financiële zorgen. En tot het zover is, moeten we met z’n allen gewoon een beetje positief blijven.”

 
Deel dit artikel: