Noordzeemeeuwen humeurig door tekort aan peuken op strand

Noordzeemeeuwen humeurig door tekort aan peuken op strand
Foto: Pan Da / Padung / Shutterstock.com

De Nederlandse stranden worden steeds schoner, maar dat is geen goed nieuws voor sommige meeuwen. Door het oppikken van peuken zijn honderden meeuwen in de afgelopen jaren verslaafd geraakt aan nicotine. Nu er steeds minder peuken op de stranden achterblijven, kampen de meeuwen met afkickverschijnselen.

In voorgaande jaren lieten veel strandgangers hun peuken gewoon in het zand vallen. De peuken werden netjes opgepikt door zeemeeuwen, die op deze manier een nicotineverslaving opbouwden. Nu zijn mensen milieubewuster en de stranden schoner. Mensen laten hun peuken niet meer zomaar op het zand vallen. Op zich is dat goed nieuws, behalve voor de verslaafde meeuwen.

“De meeuwen hebben grote moeite om voldoende peuken te vinden”, zegt bioloog Alphons Droog. “Sommige meeuwen hebben last van ernstige afkickverschijnselen. Ze zijn chagrijnig, slapen slecht en kunnen zich moeilijk concentreren.”

De bioloog is inmiddels een project begonnen om de meeuwen te helpen. “We proberen de afkickverschijnselen van deze dieren op alle mogelijke manieren te verlichten. We hebben het geprobeerd met nicotinepleisters en kauwgom, maar dat is bij meeuwen vrij ingewikkeld vanwege hun veren en snavels. We zijn nu begonnen met het uitdelen van lollies. Hopelijk helpt dat een beetje.”

 
Deel dit artikel: