11 ℃

Noordzee krijgt asbakken om te voorkomen dat peuken in zee belanden

Noordzee krijgt asbakken om te voorkomen dat peuken in zee belanden
Foto: Olya Maximenko / Allexxandar / Shutterstock.com

Naast het al veelbesproken rookverbod op stranden neemt het kabinet nog meer maatregelen om vervuiling door weggegooide sigarettenpeuken aan te pakken. In de Noordzee worden ruim zesduizend asbakken geplaatst waarin opvarenden van (plezier)boten hun peuken kunnen deponeren.

Jaarlijks belanden tussen de 240 miljoen en 7,1 miljard sigarettenpeuken op straat, op het strand of in zee. En dat is schadelijk, want één peuk kan tot wel duizend liter zeewater vervuilen. Om de vervuiling een halt toe te roepen, overweegt het kabinet een rookverbod op het strand. Daarnaast komen er asbakken in zee.

“We kunnen natuurlijk met elkaar afspreken dat we op schepen niet meer roken, maar dat gebeurt toch. Een groot deel van de peuken wordt nu overboord gegooid. Met asbakken in de Noordzee hopen we dat te voorkomen”, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

Maandag is begonnen met de plaatsing van asbakken in de Noordzee. “De bedoeling is dat er om de drie zeemijlen een asbak staat, ruim zesduizend in totaal”, legt Heijnen uit. “De asbakken staan op stalen buizen die in de zeebodem kunnen worden geheid.”

“Alleen de asbakken in de Noordzee zijn niet genoeg om het peukenprobleem te verhelpen”, erkent Heijnen. “In samenwerking met andere landen plaatsen we ook asbakken in de Atlantische Oceaan, voor rokers die per boot onderweg zijn naar de Verenigde Staten.”

 
Deel dit artikel: