29 ℃

Noord-Holland geschokt door aardbeving

“Het was alsof de hel openbarstte”, zegt een geschrokken inwoonster. Het Noord-Hollandse plaatsje Warder werd in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door een aardbeving. De bevolking is ontredderd.

Foto: Gouwenaar / Wiki Commons CC

Volgens het KNMI had de aardbeving een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. De schok kon tot in de wijde omtrek worden gevoeld. Alles wijst er op dat de beving werd veroorzaakt door de gaswinning.

Janny Broodkorst (63) was nog wakker, toen de aardbeving plaatsvond. “Ik had net mijn derde fles wijn leeg toen het gebeurde. Ineens voelde ik een licht trillinkje. Godzijdank zat ik doodstil, anders had ik de aardbeving gemist”, aldus de geschrokken Warderse.

Volgens Broodkorst valt de materiĆ«le schade mee. “Er viel geen serviesgoed uit de kast of zo. En ik zie ook geen scheuren in de muren”, zegt ze met trillende stem. “Maar natuurlijk is er wel de emotionele schade. Mijn vertrouwen is kapot, snap je? Dat is bijna niet in geld uit te drukken, maar het gaat om minstens twee miljoen. Om te beginnen.”

De slachtoffers komen vanmiddag met een eerste claim bij minister Wiebes.

 
Deel dit artikel: