23 ℃

Nog steeds overlevenden gevonden van de sneeuwramp

Foto: Rosesmith / Dutchmen Photography

Meer dan 12 uur nadat de zware sneeuwval in Nederland begon, worden er door de reddingsdiensten nog steeds overlevenden gevonden. Van duizenden mensen ontbreekt echter nog ieder spoor. De kans dat er meer overlevenden worden gevonden wordt steeds kleiner. Al is er soms sprake van een wonder.

Verlaten sleeën, willekeurig langs de kant geparkeerde auto’s en half afgemaakte sneeuwpoppen. Het zijn de stille getuigen van het drama dat zich hier in Nederland deze ochtend heeft afgespeeld. In Arnhem loopt een uitgeput echtpaar door de sneeuw, wanhopig op zoek naar een veilig heenkomen. Een agent wijst ze de weg.

Reddingswerkers hebben diverse slachtoffers van de sneeuwramp weten te redden en naar opvanglocaties gebracht. Soms zelfs onder dwang. Zolang de situatie het toelaat, proberen ze door te gaan. Al weet de 47-jarige vrijwillige reddingswerker Ronald Tiemstra niet hoe lang zijn lichaam het nog volhoudt.

Ronald beschrijft de situatie als onmenselijk: “Ik zag uitgeputte kinderen lopen met een soort houten hekje aan wat ooit een hondenriempje moet zijn geweest. Om zichzelf in leven te houden, hebben ze de hond waarschijnlijk eerder al opgegeten. Het zou me ook niet verbazen als ze hun eigen urine hebben moeten drinken.”

 
Deel dit artikel: