23 ℃

Nog onduidelijk of Nederlanders die niet hebben gestemd in Europa mogen blijven wonen

Nog onduidelijk of Nederlanders die niet hebben gestemd in Europa mogen blijven wonen
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

BRUSSEL - Voor miljoenen Nederlanders breken onzekere tijden aan. Zij kwamen donderdag niet opdagen bij de Europese Parlementsverkiezingen. Het is nog niet duidelijk of zij binnen de Europese Unie mogen blijven wonen.

Ruim 13 miljoen Nederlandse kiesgerechtigden werden donderdag verwacht bij het stembureau, maar nog niet de helft kwam daadwerkelijk opdagen. Op dit moment is nog niet duidelijk op welke manier de thuisblijvers gestraft zullen gaan worden. “Natuurlijk ligt het voor de hand om die mensen het land uit te zetten, maar juridisch ligt dat vrij ingewikkeld”, zegt jurist Paul Nafta.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft nog geen maatregelen aangekondigd tegen mensen die niet hebben gestemd. Wel zijn de namen van de kiezers die niet kwamen opdagen makkelijk te achterhalen. Kiezers die wél hebben gestemd, moesten zich namelijk bij het stembureau legitimeren.

Hypocriet

“Puur wettelijk bezien is het niet verplicht om te gaan stemmen, maar mensen hebben natuurlijk wel een morele plicht”, legt Nafta uit. “Europa is een democratie. Het zou erg hypocriet zijn als je hier wel wil blijven wonen, maar je niet wil aanpassen aan onze samenleving. Als je onze democratische normen en waarden niet respecteert, wat doe je hier dan?”

 
Deel dit artikel: