Nog bruikbaar vuurwerk ligt gewoon op straat

Tijdens de jaarwisseling is voor miljoenen aan vuurwerk de lucht in geschoten. Waar echter veel mensen aan voorbij gaan is dat juist nu voor duizenden euro’s aan bruikbaar vuurwerk op straat gewoon voor het oprapen ligt.

Foto: Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Minstens 5 procent van het afgestoken vuurwerk weigert. Dat percentage klinkt laag, maar dat betekent dus al gauw 10 van de 200 rotjes, strijkers, sierpotten en vuurpijlen. Dat belandt op straat en niemand doet er iets mee. Landelijk gaat het om minstens vijftigduizend euro aan vuurwerk wat in feite gewoon achtergelaten wordt.

“Zonde, hoe mensen omgaan met spullen die nog prima functioneren”, reageert Stella van Eijk van het Almeerse kringloopcentrum. “Vaak is het lontje wat verkort, maar verder is dit vuurwerk nog helemaal intact. Je laat zoiets toch niet verregenen op 1 en 2 januari?”

Stella zamelt de zogenoemde weigeraars in. Ze roept mensen op om vuurwerk dat niet afging in te leveren bij de kringloop. “Wij maken er dan nieuwe pakketten van die vanaf 25 december 2018 bij ons in de schappen liggen. Elk jaar verdienen we er goudgeld aan”, vertelt ze. “Klanten krijgen er dan gratis een veiligheidsbrilletje bij. Want ja, veiligheid gaat voor alles.”

 
Deel dit artikel: