“Noem moedermelk voortaan oudermelk”

Foto: Kjetil Kolbjornsrud / Shutterstock.com

De term moedermelk moet worden omgezet in oudermelk. Dit zeggen belangenorganisaties die streven naar inclusiviteit en gendergelijkheid. Zij vinden dat de aangekondigde gendergelijkheid van woordenboekenmaker Van Dale niet ver genoeg gaat en eisen bij voorbaat al rectificatie.

Het bekende woordenboek Dikke Van Dale wordt genderneutraal. Bij diverse woorden die gebruikt worden om personen aan te duiden wordt de nieuwe toevoeging ‘X’ gegeven, naast de ‘M’ of ‘V’. Belangenorganisatie InclusiGender waardeert de aanpassing, maar wil dat uitgever Van Dale nog een stap verder gaat.

René(e) Driehoek, directeur van InclusiGender: “Wij kennen diverse ouders die rondom de geboorte van hun mensje in staat zijn om zelf melk te produceren, maar zich niet per se als moeder of vrouw identificeren. Ook deze mensen hebben het recht om zich veilig te voelen in de maatschappij. Wij eisen dan ook dat de term ‘moedermelk’ nog in deze versie van de Dikke Van Dale wordt vervangen door ‘oudermelk’. En dat geldt uiteraard ook voor het beledigende en uitsluitende woord ‘mama’.”

 
Deel dit artikel: