21 ℃

“Noem lager opgeleiden nooit lageropgeleiden”

Als het aan Wesley Brikken ligt, verdwijnt het woord ‘lageropgeleiden’ zo snel mogelijk uit het woordenboek. Volgens de 34-jarige heftruckchauffeur is het niet meer van deze tijd om mensen te verdelen in ‘lageropgeleid’ en ‘hogeropgeleid’.

Foto: Phovoir / Shutterstock.com

“Ik heb gewoon het vmbo bijna afgeront en daarna ben ik gaan werken ben ik dan lageropgeleid ik dacht het niet!!1!”, schrijft Wesley op Facebook. “Het is racistisch als je mensen lageropgeleid noemd mensen met een lagere opleiding zijn heus niet beter dan mensen met een hogere opleiding.”

Volgens onderwijssocioloog Tanja Traag vervullen vakmensen een belangrijke rol op de arbeidsmarkt. “Dat valt niet af te leiden van de term lager opgeleid. Vanuit die optiek zou je kunnen kiezen voor de indeling ‘algemeen geschoold’ of ‘beroepsgericht geschoold'”, aldus Traag in de Volkskrant.

Wesley kan verschrikkelijk boos worden als mensen hem ‘lageropgeleid’ noemen. “Laatst heb ik nog iemand Keihard op ze smoel geslagen omdat ie mij lageropgeleid had genoemt die moest drie weken door een riedje eten”, lacht hij. “Ik zeg altijd ik ben matig opgeleit.”

 
Deel dit artikel: