Veel jongeren willen niets liever dan volkszanger worden. Daarom start het Arnhemse ROC Rijn IJssel met een nieuwe opleiding. De zogenoemde School van het Nederlandse Lied gaat studenten in drie jaar klaarstomen voor een carrière als volkszanger.
Luid zingend komt hij de klas in. De 16-jarige N’kofi Mufutu kwam drie jaar geleden als jonge asielzoeker uit Burundi naar Nederland. Ook hij start binnenkort op de School van het Nederlandse Lied. “Ik heb al gezongen bij een paar bruiloften en partijen, maar straks wil ik er echt mijn beroep van maken”, zegt hij vastberaden. “Frans Bauer is mijn grote voorbeeld, maar misschien ben ik meer een Henk Wijngaard.”
Experts uit het vak zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het lesprogramma van de School van het Nederlandse Lied. Producer Emile Hartkamp, manager Leo Lukassen en presentator Willie Oosterhuis van het Mega Piratenfestijn zijn positief over de ROC-opleiding. “Stel je jongeren van 17 jaar oud voor, die nog leerplichtig zijn. Ze zingen het liefst de hele dag Nederlandse muziek, maar doen bij gebrek aan aanbod een timmer- of andere opleiding. Wij bieden een alternatief”, zegt Caroline Binnenmars namens de school.
N’kofi neuriet zachtjes een hit van Frans Duijts. “Toen ik nog in Afrika woonde, wist ik al dat ik een Nederlandse volkszanger zou worden. Maar ik begrijp dat ik daarvoor eerst hard moet studeren. Het is erg moeilijk voor allochtone jongeren om als Nederlandse volkszanger aan de bak te komen.”