23 ℃

Niezen achter het stuur wordt verboden

Als het aan de EU ligt, komt er zo snel mogelijk een niesverbod voor automobilisten. De meeste mensen kunnen hun ogen tijdens het niezen niet open houden. Rijdend niezen is daarom levensgevaarlijk.

niezen achter het stuur wordt verbodenVolgens verkeersdeskundige Gerard Oefermans onderschatten automobilisten het gevaar van een niesbui. “Het is belangrijk dat bestuurders voortdurend hun ogen op de weg houden. Tijdens het niezen is dat onmogelijk”, aldus Oefermans. “Laatst zag ik een automobilist niezen met zijn hand voor zijn mond. Le-vens-ge-vaar-lijk. Beide handen horen aan het stuur. Wat mij betreft mogen dit soort wegpiraten keihard worden aangepakt.”

Volgende week start een campagne voor verkeersveilig niezen. “Het is heel simpel: Voel je een nies opkomen, zoek dan zo snel mogelijk een parkeerplaats. Doe daar je nies en rijd daarna pas weer verder”, adviseert de verkeersdeskundige.

Wie na 1 augustus niest achter het stuur, riskeert een boete van 250 euro. “Een stevige niesbui kost iemand met hooikoorts al gauw een paar duizend euro”, waarschuwt Oefermans.

 
Deel dit artikel: