Nieuwe maanlander vindt rommel van Neil Armstrong uit 1969

Nieuwe maanlander vindt rommel van Neil Armstrong uit 1969
Foto: Everett Historical / Full Prime Raw / Sasaperic / Nunpiyu / Shutterstock.com / Nieuwspaal

HOUSTON - De maanlander Odysseus, die vrijdag landde op de maan, heeft de rommel gevonden die Neil Armstrong daar in 1969 heeft achtergelaten. Het gaat onder meer om een colablikje, enkele winegums en een paar peuken.

Neil Armstrong zette op 20 juli 1969 de eerste menselijke stappen op de maan. “That’s one small step for a man, but one giant leap for mankind”, sprak Armstrong, terwijl hij uit het landingsvaartuig stapte. Na een verblijf van 21 uur op het maanoppervlak gingen de astronauten er weer vandoor, maar zonder hun troep op te ruimen. Na de Apollomissies keerden de Amerikanen jarenlang niet terug naar de maan, tot de maanlander Odysseus daar vrijdag neerstreek en de rommel uit 1969 terugvond.

“De NASA doet hier erg geheimzinnig over, maar Armstrong liet zijn troep inderdaad gewoon liggen. Destijds werd hij na zijn terugkeer als een held onthaald, maar eigenlijk was hij gewoon een enorme aso”, zegt woordvoerder Stijn Wikke van Clean Universe. “Tegenwoordig zijn mensen veel bewuster bezig met het milieu. Het heeft ruim vijftig jaar geduurd, maar het is wel netjes dat de Amerikanen alsnog zijn teruggekeerd om de rommel op te ruimen.”

 
Deel dit artikel: