18 ℃

Nieuw-Zeelandse premier stapt plotseling op: “Wil iets nuttigs gaan doen met mijn leven”

Nieuw-Zeelandse premier stapt plotseling op: “Wil iets nuttigs gaan doen met mijn leven”
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Volkomen onverwacht heeft Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, haar vertrek aangekondigd. Ardern zegt op zoek te willen gaan naar ‘een stukje zingeving’ in haar leven.

Ardern trad in 2017 aan als jongste vrouwelijke premier ter wereld. Lange tijd was Ardern een boegbeeld voor de emancipatie van vrouwen in de politiek. “Inmiddels ben ik 42 en vraag ik me steeds vaker af: is dit het nou?”, verklaart ze haar plotselinge vertrek.

“Het is natuurlijk ontzettend leuk om de hele dag premier te zijn, maar ik kom nu op een leeftijd waarop ik me moet afvragen wat ik werkelijk wil”, aldus Ardern. “Vier jaar geleden ben ik moeder geworden. Dat is het mooiste wat mij ooit is overkomen. Ik ben erachter gekomen dat mijn toekomst ligt in het moederschap. Ik wil er zijn als mijn dochter uit school komt. Samen met andere moeders wachten op het schoolplein tot de bel gaat. Samen naar de speeltuin en daarna mijn kind achter een iPad met Spongebobfilmpjes zetten terwijl ik voor het eten zorg. Dát is wat ik wil in dit leven. Ik ben namelijk niet alleen politicus, maar vooral vrouw.”

 
Deel dit artikel: