18 ℃

Nieuw regeringsvliegtuig kost € 90.000.000,00

De regering en het Koninklijk Huis willen een nieuw vliegtuig. Het huidige toestel kan nog best een tijdje mee, maar is inmiddels al wat ouder. Daarnaast is het vliegtuig niet meer zo mooi. “Premier Rutte en koning Willem-Alexander willen natuurlijk wel een beetje sjiek zitten”, zegt een overheidswoordvoerder.

regeringstoestel-PH-KBXHet nieuwe toestel gaat maximaal 90 miljoen euro kosten, weet De Telegraaf. Welk type vliegtuig het moet worden, is nog niet duidelijk. “Kijk, het kan allemaal best wat goedkoper, maar het gaat hier om het toestel waarin onze premier en onze koning gaan vliegen. Vanzelfsprekend moet het daarom voorzien zijn van alle denkbare extra’s. Alleen al de gouden stoelgordels kosten vijftienduizend euro per stuk. In elke leuning wordt een kroontje met de tekst ‘je maintiendrai’ geborduurd. Dan is 90 miljoen echt niks”, aldus de woordvoerder.

Premier Rutte, de regering en het Koninklijk Huis vliegen nu nog met een Fokker 70. Dat toestel is inmiddels ruim twintig jaar oud. “Voor een vliegtuig is dat nog jong, maar dit toestel is behoorlijk uitgewoond”, aldus de woordvoerder. Het is bekend dat koning Willem-Alexander een vliegbrevet heeft en regelmatig zelf achter de stuurknuppel zit. “Hij heeft het toestel helemaal afgeragd. Ik bedoel: loopings moet je met dit type echt niet doen.”

 
Deel dit artikel: